Masło Shea

www.autoamatorfrance.pl

Masło Shea w dzisiejszej kosmetyce jest składnikiem aktywnym wielu kosmetyków, szczególnie do skóry suchej, odwodnionej i wrażliwiej. Jednak był wykorzystywany o wiele wcześniej w czystej postaci przez mieszkańców Afryki. Masło Shea jest olejem roślinnym, który wytwarza się z nasion drzewa masłosz Parka. W postaci nieprzewietrzonej i niezakonserwowanej jest białą, bezwonną pastą, która była wykorzystywana przez Afrykanów od końca XIV wieku, zarówno ze względu na swoje działanie pielęgnacyjne dla skóry, jak i na zawartość kwasu cynamonowego.

Wykazuje on działanie blokujące promienie UV, które w tamtym rejonie jest bardzo ważne ze względu na wysokie temperatury i długość dni. Masło Shea dotarło do nas stosunkowo niedawno, ale jest nieocenionym składnikiem pielęgnacyjnym, który możemy znaleźć w składach: kremów do twarzy, do rąk jak i balsamów nawilżających i natłuszczających skórę. Oprócz tego masło Shea jest jadalne, dlatego znajduje swoje szerokie zastosowanie w gotowaniu. W Afryce wykorzystuje się je do smażenia potraw oraz jako dodatek do wielu dań.

www.spotkaniakardiologiczne.pl