Jajko zawierające witaminy z grupy A, B, E oraz liczne związki mineralne, zawiera także lecytynę będącą jednym z najbardziej naturalnych przeciwutleniaczy. Jest nie tylko smacznym i pożywnym składnikiem wielu dań, ale także może być wykorzystywane do przygotowywania domowych kosmetyków.
Posiada właściwości zmiękczające, nawilżające no i przede wszystkim odżywcze. Żółtko dostarczając skórze potrzebnych składników mineralnych i witamin ujędrnia ją poprawiając tym samym jej elastyczność.
Natomiast białko dzięki właściwościom ściągającym potrafi zmatowić cerę usuwając nadmiary zgromadzonego sebum. Maseczka przygotowana z żółtka połączonego z oliwą z oliwek, nałożona na suchą skórę twarzy przyniesie bardzo dużą ulgę i po przez dostarczenie potrzebnych witamin wpłynie na poprawę jej kolorytu i stanu nawilżenia.
Ubite natomiast białko z niewielkim dodatkiem soku z cytryny znaczącą ściągnie i wysuszy skórę będącą w swojej naturze tłustą. Jednakże dobroczynne właściwości jajka nie kończą się tylko na maseczkach do twarzy.
Bardzo często w połączeniu z oliwą, naftą kosmetyczną czy też miodem stosowane jest do stworzenia maseczki do każdego rodzaju włosów.